Bones!
Us reenvio mail amb el que es va tractar a la reunió de dimarts passat per preparar les jornades del proper 29 de juny.
Bon cap de setmana i bona revetlla!!
Maite.
----------------
Hola de nou,
Vos faig retorn de la reunió que hem fet hui (CooperaSec, XES Sant Andreu, Impulsem SCCL i jo).
Hem revisat la demanda que ens fan des de l'Observatori per a les jornades del dia 29 de juny i _hem decidit estructurar la nostra intervenció en 3 eixos_:
1. *Les Xarxes Locals d'ESS ja són espais de planificació econòmica alternatius al capital, que treballen fora de les lògiques capitalistes, i des d'on es gestionen serveis i béns públics en col·laboració (o en fricció) amb l'àmbit públic-estatal*. Ací farem un recull dels projectes i respostes que s’han generat en els últims 8 anys des de les Xarxes Locals d'ESS: tot allò que les Xarxes Locals hem aconseguit i tot el treball que fem en aquest àmbit de relació público-cooperativa, entre l'ESS i els recursos públics. Podem incloure també els equipaments de gestió comunitària i la seua importància per al treball i l'articulació de les Xarxes, però aquest no hauria de ser l'element central: teniu en compte que la gestió comunitària tindrà el seu apartat propi al conversatori, que presentarà la XEC.
2. *Tenim **un problema clar amb la manera en que es gestiona el finançament públic d'aquests serveis i recursos que proveeixen les Xarxes*: aquesta part "redistributiva" que es fa a través de subvencions i licitacions no ens està funcionant (sobrecàrrega burocràtica, lògica de desconfiança, etc.). Ací recolliríem tots els problemes que vam posar en comú per les "10 mesures prioritàries de política municipal d’ESS per als barris de Barcelona".
3. *Propostes i alternatives per millorar **aquesta concertació público-cooperativa*, aquesta relació amb l'administració pública-estatal. Per exemple, quan preparàvem o presentàvem les 10 mesures, van sortir coses com: un model simplificat de subvencions, clàusules socials, blindatge de pressupostos públics per a mercat social, etc. Jo em repassaré el vídeo de la trobada de març i faré un recull de les propostes que van sortir durant el debat.
*Hem acordat que les xarxes treballareu aquestes qüestions internament i el dilluns les posarem en comú per preparar la nostra intervenció* a la trobada del 29. Farem la *reunió online el dilluns 21 de juny a les 16:30 h a https://meet.jit.si/XESBarcelona*.
La resta de persones que estàveu a la reunió, corregiu-me o afegiu si m'he deixat alguna cosa, per favor.
Per a que les tingueu a mà, vos adjunte els documents de mesures als que estem fent referència: - 14 mesures per impulsar l’ESS a nivell local que va llençar la XES en 2015 (la mesura 1 ja parla de paradigma de la concertació público-cooperativa-comunitària). - 10 mesures prioritàries de política municipal d’ESS per als barris de Barcelona (2023).
Salut!
Víctor
El 21/06/2023 a les 11:45, XES Barcelona ha escrit:
Bon dia,
Vos reenvie el guió del conversatori en el que participarem a les jornades del dia 29. A XES Barcelona se'ns demana el següent:
El 2014, la Xarxa d'Economia Solidària va redactar les Mesures per una Democràcia Econòmica Local on es va desenvolupar el concepte concertació públic-cooperativa-comunitària. Gairebé deu anys més tard, com es tradueix, en el dia a dia i a la pràctica aquesta concertació en el si de les xarxes locals? Ha permès generar espais de concertació i planificació econòmica alternatius als espais de planificació econòmica del capital? Quin és l'estat actual de les xarxes¿? Què us està funcionant i quins són els reptes per continuar avançant?
En principi tenim reunió hui a les 15 h per per treballar conjuntament la nostra intervenció, però no ens ha arribat la informació fins a aquest matí. Penseu que teniu informació suficient per posar en comú una resposta, o necessitaríeu més temps per posar-ho en comú a les vostres xarxes? Mantenim hora de la reunió o preferiu posposar?
Gràcies!
Víctor
-------- Missatge reenviat -------- Assumpte: Jornades 29J Coopolis: coordinació Conversatori. Fent Economia Plural, cap a una Democràcia Comunal. Pràctiques Público-Cooperatives-Comunitàries Data: Wed, 21 Jun 2023 08:50:29 +0200 De: Mauro Castro mauro.castro@idrabcn.com A: barcelona@xes.cat, marionaonline@gmail.com, Observatori Coòpolis observatori@bcn.coop, ivan@laciutatinvisible.coop
Hola, com esteu?
Us escric des de la coordinació de l'Observatori de Coopolis per organitzar el nostre Conversatori en el marc de les Jornades: “*Fent Economia Plural, cap a una Democràcia Comunal. Pràctiques Público-Cooperatives-Comunitàries**”*
Us faig una proposta d'enfocament i desenvolupament de l'acte i els punts que ens agradaria que tractéssiu. El resum del guió seria→ Existeix un marc PCC?, com hem avançat en aquest marc?, quins són els reptes?. Recordeu que tenim uns 10 minuts per ponent. Sentiu-vos lliures de proposar canvis, si no us hi veieu o creieu que hi ha qüestions més urgents a abordar.
Us passo el meu telèfon per si hi hagués algun dubte: Mauro 600348895.
Una abraçada i gràcies per participar en les jornades!
*10:10h- 11h Conversatori amb *
- *Mariona Soler (Xarxa d'Espais Comunitaris (XEC)***
- *Víctor Giménez (**Xarxes Locals d’Economia Solidària de Barcelona)***
- *Ivan Miró (Coòpolis- La Ciutat Invisible)*
Parlem de col·laboració públic-cooperativa-comunitària com un gir institucional que afavoreixi una democratització de l'economia i la desitjable transició ecològica, després de dècades d'hegemonia del mercat com a regulador de l'economia i de les formes de governança público-privades. Una enginyeria inversa per construir una economia plural a partir de la col·laboració entre l'àmbit públic-estatal, el cooperativisme i les economies comunitàries.
Un model que, més enllà de què ha vingut estant desenvolupat en l'àmbit teòric, ha tingut traducció en mesures pràctiques i en projectes.A Barcelona existeix una llarga tradició en la gestió comunitària d'espais, equipaments i serveis públics. S'ha avançat molt en els últims anys en imaginari, en diversitat d'experiències i en la seva coordinació. Aquest model de concertació està tenint una tendència creixent en àmbits com els habitatges cooperatius en cessió d'ús, construïts en solars públics, a proposta de la comunitat, i executats per cooperatives (d'arquitectura, financeres...). O en experiències de dinamització econòmica territorial com els Ateneus Cooperatius, les Comunalitats o les Xarxes Locals.
Aquesta conversa vol identificar models, reptes, obstacles i oportunitats per desplegar una Economia Plural a través de la concertació público-comunitària i cooperativa. Com definim a partir d'experiències concretes de gestió comunitària d'equipaments, Ateneus cooperatius i de les Xarxes Locals d'Economia Solidària aquesta economia plural i les pràctiques públic-cooperatives-comunitàries? Fins on hem arribat? Quins són els reptes?
Preguntes (10 minuts per ponent)
**
*Ivan Miró (Coòpolis- La Ciutat Invisible)*
Des del cooperativisme i l'economia social i solidària s'han anat produint sals d'escala i evolucions molt interessants. Des del 2015 amb el nou municipalisme i des del sobiranisme des de la Generalitat. També eines com els Ateneus Cooperatius metropolitans han permès impulsar un altre tipus de desenvolupament econòmic a la regió metropolitana de Barcelona. Un model que defineix una relació entre actors públics, cooperatius i comunitaris que intenta oposar-se a la planificació econòmica del capital. En el teu treball has parlat molt de la necessitat de construir un Nou Model Econòmic i una nova matriu productiva relocalitzatda, d'utilitat social i orientada a la transició ecosocial. Un model basat en la democratització de l'economía, que socialitzi excedents i creï marcs participatius de planificació que afavoreixin polítiques que facin bascular l'estructura econòmica cap a la propietat pública i comunitària. El canvi de model econòmic exigeix energies de molts sectors. Com articular aquest model que tens al cap? A falta de la nova Llei d'Economia Social i Solidària, que seria la darrera peça d'aquestes polítiques públiques, en quina situació ens trobem?**
*Mariona Soler (Xarxa d'Espais Comunitaris (XEC)*
En el cas de la XEC fa anys que treballeu tot un seguit d'experiències de gestió comunitària com a exemples pràctics que inspiren la creació d'un nou marc de gestió dels serveis i béns públics. En el marc del Grup de Treball de Comunitàries de la XES i com una de les vostres línies de treball del pla estratègic, proposeu aclarir i debatre sobre aquests conceptes. Alhora, esteu participant en part en la dimensió legal, a partir del convenciment de què l'arquitectura institucional publicoprivada no ha tingut una translació similar en el cas de la col·laboració públic-comunitària. Heu comentat moltes vegades que el principal obstacle amb què es troba aquesta línia estratègica és la limitació del marcnormatiu desajustat a les dinàmiques comunitàries. Recentment, algunes lleis han donat l'oportunitat de desenvolupar encara més l'àmbit de lo públic-comunitari. Des de la XEC i la PGC heu participat en la fase prèvia de consulta de la Llei de Participació o de la nova llei de l'Economia Social i Solidària, que inclou referències al programa Patrimoni Ciutadà i desenvolupa la seva línia d'ajuts i política pública en l'àmbit de les economies comunitàries. Tot i que aquest model de gestió ha tingut un quin és l'impuls que encare falta per part de les administracions públiques i quin és el marc normatiu que permetria fer-lo viable i que es consolidi?
*Víctor Giménez (Xarxes Locals d'Economia Solidària de Barcelona).*
El 2014, la Xarxa d'Economia Solidària va redactar les Mesures per una Democràcia Econòmica Local on es va desenvolupar el concepte concertació públic-cooperativa-comunitària. Gairebé deu anys més tard, com es tradueix, en el dia a dia i a la pràctica aquesta concertació en el si de les xarxes locals?
Ha permès generar espais de concertació i planificacióeconòmica alternatius als espais de planificació econòmica del capital? Quin és l'estat actual de les xarxes¿? Què us està funcionant i quins són els reptes per continuar avançant?
-- opcio2 Logo XES Víctor Giménez -- XES Barcelona — Xarxes Locals d’Economia Solidària de Barcelona
barcelona@xes.cat xes.cat https://xes.cat/ c/ Casp, 43 baixos 08010 Barcelona
twitter https://twitter.com/xes_cat
facebook https://www.facebook.com/xarxaeconomiasolidaria/
instagram https://www.instagram.com/xes_cat/
telegram https://t.me/xes_cat
En virtut de la normativa de protecció de dades personals, els informem que les seves dades personals facilitades en aquesta comunicació, siguin tractades i incorporades en un fitxer denominat Llibreta d’adreces responsabilitat de XARXA D’ECONOMIA SOLIDÀRIA amb CIF G6388103. La finalitat d’aquest fitxer és atendre la seva petició i informar-lo dels nostres serveis. Aquestes dades no seran transmeses a terceres persones i seran conservades sempre que sigui imprescindible o legítim per la finalitat que es van captar. En qualsevol cas podrà indicar la revocació del consentiment atorgat, així com exercitar els drets d’accés, rectificació o supressió, la limitació del tractament o oposar-se, així com el dret a la portabilitat de les dades. Aquestes peticions caldrà que es faci en c. Casp 43 baixos de 08010 Barcelona o per correu electrònic info@xes.cat. Així mateix també podrà presentar una reclamació, si així ho considera, davant l’Agència Espanyola de Protecció de Dades o posar-se en contacte amb la persona delegada de protecció de dades a info@xes.cat.
_______________________________________________Llista de correu Xes.barcelona --xes.barcelona@grups.pangea.org Per donar-se de baixa envieu un correu axes.barcelona-leave@grups.pangea.org